Dřevěné terasy bez vrutů a hřebíků

Dřevěné terasy bez vrutů a hřebíků
Dřevěné fasády Techniclic z dlouhou životností a krásným hladkým povrchem

31. října 2021

Moderní venkovní keramická dlažba se vzhledem dřeva

Venkovní keramická dlažba vzhledu drážkovaných terasových prken

Tradičně oblíbeným řešením podlahy na balkoně, lodžii i terase je mrazuvzdorná venkovní dlažba. Hlavními výhodami venkovní dlažby jsou velmi snadná údržba a vysoká odolnost proti vlivům počasí a většinou i dlouhá životnost.

Venkovní dlažba může být z betonu, pálené hlíny, kamene nebo třeba keramiky, na kterou se tentokrát zaměříme.


Venkovní keramická dlažba nabízí široký výběr dekorů


Keramická dlažba na terasy a balkóny nabízí široké možnosti co do výběru dekorů. Klasickým vzhledem jsou různé imitace kamene, ať již od světlé břidlice přes různé směsi až po tmavé kamenné odstíny. 

V současné době se však nemusíme při výběru venkovní mrazuvzdorné keramické dlažby omezovat pouze na dekory napodobující kámen. Velkému zájmu se totiž začíná těšit i venkovní keramická dlažba s dekorem dřeva, například od předních italských výrobců KRONOS Ceramiche a VIEW Ceramic.


 

Venkovní dlažba vzhledu dřeva Kronos

Italská společnost Kronos Ceramiche patří mezi špičkové výrobce keramické dlažby.
Pro exteriérové použití nabízí široký výběr venkovní keramické dlažby imitující vzhled dřeva.

Kolem bazénu není od věci pro větší bezpečnost zvolit protiskluzovou dlažbu, která napodobuje dřevěnou terasu s drážkovanými terasovými prkny.  Tato venkovní keramická dlažba je vyráběna ve formátu 60 x 60 cm a třech barevných odstínech - tmavý eben, středně světlém odstínu zimního dubu a nejsvětlejším odstínu buku.

Mrazuvzdorná dlažba Kronos vzhledu dřevěné terasy
Venkovní protiskluzová dlažba
vzhledu drážkovaných terasových prken

Venkovní dlažba Kronos Rovere (odstín dub)
s dekorem drážkovaných prken

Pokud na terasu vstupujete z vnitřního prostoru s dřevěnou podlahou, můžete venku navázat keramickou dlažbou vzhledu dřevěných palubek, a to ve velikostech 60 x 60 cm i elegantních velkofomátových 40 x 120 cm.

U formátu 60 x 60 cm i 40 x 120 cm máte na výběr z dřevěných palubek dekoru Javor, Dub, Kauri a Ořech.

Venkovní keramická dlažba vzhledu dřevěné podlahy
Mrazuvzdorná venkovní protiskluzová dlažba Kronos
 DUB 60 x 60 cm

Venkovní dlažba Kronos Javor 60 x 60 cm



Venkovní keramická dlažba vzhledu dřeva VIEW

Italský výrobce VIEW Ceramiche nabízí keramickou dlažbu s dekorem dřeva pro venkovní použití zejména ve formátu 40 x 120 cm.

U této odolné mrazuvzdorné venkovní dlažby o tloušťce 2 cm máte na výběr z různých dekorů kamene, ale pod označením TIMBER také ze tři dřevěných odstínů - ořech, hnědá a šedá. 


Venkovní keramická dlažba VIEW Timber ořech 40 x 120 cm

Mrazuvzdorná keramická dlažba VIEW Timber hnědá 40 x 120 cm

Venkovní dlažba VIEW Timber šedá 40 x 120 cm


Předností venkovní keramické dlažby obou výrobců je menší tloušťka (pouze 2 cm) a nižší váha, díky kterým se hodí i na balkony a lodžie.


Jak položit venkovní keramickou dlažbu?

Pokud si chcete pokládku venkovní dlažby zpříjemnit, použijte pro instalaci dlažby rektifikační terče, které přesně vymezují mezery mezi díly dlažby a mohou vyrovnat nepřesnosti v podkladu, jako jsou výškové rozdíly nebo nevhodný spád terasy.

Venkovní dlažba na terčích
Venkovní dlažba položená na rektifikačních terčích

Do prostoru pod dlažbou snadno schováte veškeré rozvody elektroinstalace či přívodu vody, což je např. u bazénu velmi praktické. Navíc máte k těmto rozvodům pod dlažbou na terčích kdykoliv přístup, jelikož můžete kterýkoliv díl dlažby bez problémů nadzvednout a snadno vrátit na původní místo. Stejně tak máte možnost dlaždici v případě jejího poškození jednoduše vyměnit.

Velkoformátovou dlažbu 40 x 120 cm je výhodné položit na kolejnicový systém U-BRS pro lepší rovinnost, kvalitnější podepření a snížení počtu potřebných terčů.

(Více o rektifikačních terčích se dozvíte v našem starším článku Rektifikační terče na terasy).

Aktualizováno: 31. 5. 2021