Dřevěné terasy bez vrutů a hřebíků

Dřevěné terasy bez vrutů a hřebíků
Dřevěné fasády Techniclic z dlouhou životností a krásným hladkým povrchem

17. července 2015

Dřevěné terasy z měkkých dřevin

Nově zhotovená dřevěná terasa z měkčí sukaté dřeviny
Pro stavbu dřevěné terasy jsou často používány i naše místní domácí dřeviny. Ty nejlépe cenově dostupné však bývají bohužel i relativně měkké.
Mezi velmi měkké až měkké dřeviny (tvrdost do 40 MPa) patří většina našich domácích dřevin, jako je borovice, smrk, jedle, modřín, lípa, topol nebo douglaska.

Dřevěné terasy z měkkých dřevin se sice dají pořídit za velmi přívětivou cenu (cca 400 – 600 Kč/m2 terasových prken bez montáže), životnost takovéto dřevěné terasy však není příliš dlouhá.

Na starší dřevěné terase z měkčí sukaté dřeviny
jsou již viditelné ostré hrany v místě seschlých suků a praskliny. 
Nejenže jsou tyto měkké dřeviny málo odolné proti povětrnostním vlivům a je nutné je pravidelně ošetřovat ochrannými nátěry. Navíc jsou díky své nižší tvrdosti i náchylnější k poškození, vzniku škrábanců, odštěpení apod. U sukatých dřevin také hrozí při sesychání nepříjemné praskání nebo vytváření ostrých hran v místě suků.

S přihlédnutím ke všem výše zmíněným faktorům není divu, že je životnost dřevěných teras z měkčích dřevin uváděna na pouhých 5-8 let.

I přes všechny tyto nedostatky se stále najdou zákazníci, kteří si dřevěnou terasu z měkkého dřeva pořídí. Jsou to především ti, u kterých rozhoduje pořizovací cena a kteří nepreferují dlouhou životnost a nelpí na dokonalém a hladkém povrchu.


Ti, kteří si chtějí užívat dřevěnou terasu po dlouhá léta, si zpravidla zvolí dřevěnou terasu z tvrdého dřeva, případně dřevatepelně upraveného (thermowood).