Dřevěné terasy bez vrutů a hřebíků

Dřevěné terasy bez vrutů a hřebíků
Dřevěné fasády Techniclic z dlouhou životností a krásným hladkým povrchem

10. dubna 2022

Jak na montáž dřevěné terasy?

Montáž dřevěné terasy na rektifikační terče Buzon

Pokud jste šikovní kutilové, postavit si dřevěnou terasu svépomocí jistě zvládnete. Kvalitní příprava je však nutností.

Jaké nářadí a příslušenství je potřeba pro montáž dřevěné terasy?

Při pokládce dřevěné terasy se Vám bude hodit:
  • vodováha
  • metr
  • vrtačka
  • AKU-šroubovák
  • upínací popruhy
  • klipy pro pokládku (v případě terasy se skrytým systémem upevnění)
  • upevňovací svorky
  • klipr (ořezávač)
  • nerezové terasové šrouby
  • dřevěná terasová prkna
  • podkladní hranoly pro spodní konstrukci – ze stejně odolného materiálu (nejlépe totožného), jako jsou terasová prkna
  • dřevěná podložka
  • distanční destičky
  • soklová ukončovací lišta
  • rektifikační terče (v případě vyvýšené terasy), případně podložka na ochranu dřeva (při pokládce na beton), betonové dlaždice apod.


Podklad pod dřevěnou terasu

Podklad pod dřevěnou terasou by měl být zpevněný, vyrovnaný, vyspádovaný a stabilní.


a) Štěrkové podloží pod dřevěnou terasu

Podloží by mělo být tak vysoko, aby stavba s horní hranou terasových desek dosáhla požadované výšky pod dveřní práh. U štěrku použijte vrstvu o síle 15 – 20cm a zhutněte ji střásacím strojem. Na štěrkovou vrstvu naneste 5 cm kladečského písku.
Na štěrkové podloží můžete položit buď betonové desky ve vzdálenosti 60 cm nebo použít rektifikační terče pod terasy. Na betonové desky nebo rektifikační terče položte podkladní hranoly a rovnoběžně je vyrovnejte. Na ně instalujte terasová prkna.


b) Pokládka dřevěné terasy na beton

Pokud bude pod terasou vybetonovaná plocha, zajistěte, aby měla dostatečný spád od domu (cca 1%). Pokud je spád větší, můžete jej vykompenzovat použitím rektifikačních terčů.
Pod dřevěné podkladní hranoly buď položte pruh střešní lepenky nebo jinou podložku pro ochranu dřeva nebo využijte zmíněné terče, aby bylo dřevo pokladního hranolu chráněno před trvalou vlhkostí.


c) Vyvýšená dřevěná terasa

Při stavbě vyvýšené dřevěné terasy můžete využít jak rektifikační terče, tak např. KG trubky (vyplněné betonem) nebo dřevěné či kovové sloupy.

(Související článek: Montáž venkovní dřevěné terasy na rektifikační terče Buzon)


Pokládka dřevěné terasy garapa se schody, na terčích Buzon (Foto: Fasády & Terasy s.r.o.)

Systémy montáže dřevěných teras – viditelné sešroubování vs. skrytý spoj

Obecně existují dva základní typy způsobu montáže. To, který způsob můžete zvolit či zvolíte se odvíjí od druhu dřeviny a typu prken (zda jsou vybavena nějakou drážkou pro montáž či nikoliv).

Klasickým způsobem je provrtání a sešroubování – uchycení prkna svrchu skrz prkno. Hlavy šroubů zůstanou po pokládce viditelné. U tvrdých tropických dřevin je nutné otvory pro vruty předem v terasovém prknu vyvrtat. Nejlepší je použít vruty se zapuštěnou hlavou, z nerezové oceli, ideálně speciální terasové vruty. Hlavně ve spojení s tvrdým exotickým dřevem totiž jinak hrozí nebezpečí zbarvení dřeva. Mezi tropické dřeviny, které se instalují tímto způsobem, patří například garapa, bangkirai, massaranduba, sapeli, cumaru apod.

Dřevěná terasa z garapy - klasická montáž skrz prkno (Foto: Fasády & Terasy s.r.o.)

Skrytý spoj dřevěných teras se používá u rozměrově stabilních dřevin. V případě jejich nižší stability by totiž hrozilo v důsledku budoucího sesychání uvolnění prken.
Tímto způsobem se montují dřevěné terasy z tepelně upraveného dřeva (např. thermoborovice, thermojasan apod.) a vybrané exotické dřeviny (merbau, teak, ipe, cumaru aj.).
Na trhu se setkáte se dvěma systémy pro skryté uchycení. 
- Boční skrytý spoj -  V tomto případě jsou terasové prkna vybavena podélnou drážkou na svém boku (podobný systém, kterým se montují wpc terasy) a klipy jsou mírně vidět v mezerách mezi prkny. 
- Dřevěné terasy Softline s uchycením pod prkny - Druhou variantou je spoj skrytý pod prkny (tzv. systém neviditelného uchycení Softline, který vyvinula belgická společnost Vetedy). Prkna jsou vybavena drážkou na své spodní straně a jen se nasadí a zacvaknout na předem připravené klipy.

Uchycení dřevěných terasových prken na klipy Softline (Foto: Vetedy Group)


Klasická montáž dřevěné terasy sešroubováním (přivrtáním shora k podkladnímu roštu)

U klasické montáže přivrtáním shora musí být do terasových prken předem vyvrtány otvory o průměru šroubů. Při použití vrtačky pro zapuštěné vruty nepřesahuje hlava vrutu povrch dřeva.
Vruty utahujte AKU-šroubovákem.
Pro zachování přesné vzdálenosti terasových prken použijte distanční destičky o síle 5 mm. Přesné přišroubování Vám usnadní použití popruhového stahovadla, které přidrží terasová prkna na svém místě.

Montáž dřevěné terasy (Foto: Fasády & Terasy s.r.o.)


Ochrana a ošetření dřevěné terasy

V závislosti na použitém materiálu je třeba dřevěnou terasu ošetřit ochranným nátěrem. Dřevěné terasy z odolných dřevin, ať již tropických nebo tepelně upravených, není nutné pro prodloužení životnosti natírat. Dojde však ke ztrátě jejich barevnosti, ať již v důsledku působení slunce, tak vyplavením přirozeného barviva deštěm. V případě méně odolných dřevin nebo pokud chcete barvu dřeva zachovat, použijte olej nebo lazuru určenou na tyto plochy.

Údržba terasy

Jak se o dřevěnou terasu správně starat se dozvíte v tomto článku.