Dřevěné terasy bez vrutů a hřebíků

Dřevěné terasy bez vrutů a hřebíků
Dřevěné fasády Techniclic z dlouhou životností a krásným hladkým povrchem

20. února 2018

Venkovní dřevěná terasa bez natírání?

Dřevěná terasa Softline z padouku
 Dřevěná terasa Softline z tropické dřeviny padouk po čase, bez ošetření nátěrem
V dnešní uspěchané době má málo kdo čas trávit volno ošetřováním a pravidelným natíráním své venkovní terasy. Naštěstí existují materiály, které nemusíte každoročně natírat a přesto vám na venkovní terase vydrží několik desítek let.

Dřevěné terasy z exotických dřevin

Dřevěné terasy z tvrdých exotických dřevin, jako jsou Merbau, Ipe, Padouk, či levnější Bangkirai, Massaranduba, Cumaru a další. mají velmi vysokou přirozenou odolnosti proti vlhkosti, UV záření, dřevokaznému hmyzu, nehnijí a neplesniví. Tím, že tyto dřeviny rostly v velmi náročných podmínkách tropických lesů, má jejich dřevo vysokou hustotu (i kolem 1000 kg/m3) a přirozeně vysokou odolnost. Proto je není nutné pro zachování dlouhé životnosti natírat. Musíte ale počítat s tím, že působením slunečního záření a dešťové vody se ze dřeva postupně vyplaví přirozené barvivo a dřevěná terasa získá šedou patinu.
Některé z těchto dřevin je možné dokonce použít i na části trvale ponořené do vody, což může být výhodou např. ulávek u zahradních jezírek apod.

Dřevěné terasy z tepelně upraveného dřeva Thermowood

Pokud vám vadí, že by kvůli vám byl vykácen kousek tropického lesa, můžete zvolit některou z evropských dřevin. Pokud však chcete, aby měla stejnou životnost jako exotické dřevo, zvolte dřevo upravené tepelně, a to ve třídě Thermo-D, která se hodí na venkovní použití.
Tepelně upravené dřevo (tzv. ThermoWood) je dřevo prošlé speciální úpravou při až 210 ºC. Při tomto procesu se z něj vyloučí veškeré pryskyřice a „živiny“, které by lákaly dřevokazný hmyz. Tepelně upravené dřevo je objemově stálejší a jeho odolnost proti povětrnostním vlivům a UV záření je srovnatelná s odolností tropických dřevin.
Nejčastěji se tepelně upravuje dřevo borovicové, ale můžete se setkat i s tepelně upraveným jasanem nebo topolem.
Cenově vycházejí venkovní terasy z thermoborovice výhodněji, než dřevěné terasy z exotického dřeva. Musíte však počítat s tím, že thermoborovice zůstává měkčí a křehčí, než je tropické dřevo a je tak náchylnější k mechanickému poškození, jak jsou rýhy od zahradního nábytku apod.
Stejně jako u exotického dřeva i dřevo thermowood bez ošetření postupně ztratí svou původní barevnost a zešedne.

Dřevoplastové terasy

Dlouhou životností a stálou barevností i bez natírání se pyšní nové kompozitní materiály, kterými jsou velmi oblíbené dřevoplastové terasy. Jedná se o materiál, který je kombinací dřevních vláken, plastu a příměsí. WPC terasy jsou odolné proti vlivům počasí i UV záření, stejně jako proti červotočům, hnilobě či plísni. I přes snahu výrobců o co nejlepší napodobení dřevěného designu však stále u wpc terasy poznáte, že se nejedná o pravé (čisté) dřevo.