Dřevěné terasy bez vrutů a hřebíků

Dřevěné terasy bez vrutů a hřebíků
Dřevěné fasády Techniclic z dlouhou životností a krásným hladkým povrchem

14. srpna 2015

WPC terasy – moderní trend mezi venkovními terasami

WPC terasy Likewood 23 s vícebarevným nesavým povrchem

Největším hitem poslední doby se na poli venkovních teras staly bezesporu wpc terasy.

WPC terasy jsou venkovní terasy z dřevoplastu. Dřevo a plast jsou v něm zastoupeny v různých poměrech (50-70% dřeva, 40-30% plastu, zbytek pak příměsy), a i použitá plastová složka může být různá (HDPE, PVC apod). Od toho se pochopitelně odvíjí i vlastnosti a kvalita wpc prken a wpc teras.

Proč jsou wpc terasy tak oblíbené?


1. Odolnost wpc teras

WPC terasy, vzhledem ke svému složení, jsou mnohem odolnější proti povětrnostním vlivům, hnilobě, plísni a dřevokaznému hmyzu, než jsou běžné dřevěné terasy. Snad pouze dřevěné terasy z exotického dřeva se mohou s odolností wpc teras srovnávat.

2. Stálobarevnost wpc teras

Do kvalitní dřevoplastové směsi jsou přidána aditiva ochraňující materiál před vlivem UV záření a vody a zabraňující ztrátě barevnosti wpc terasy. V porovnání s dřevěnými terasami, které bez výjimky postupně zešednou, je to výrazná přednost.
Pokud by však někdo preferoval vzhled „stříbrné patiny“ dřevěné terasy a nechtěl se vzdát ostatních kladů wpc teras, i zde je řešení. Výrobci wpc teras totiž zpravidla do svého sortimentu barevnosti zařazují i šedá wpc prkna.

3. Snadná údržba - „bezúdržbovost“ wpc teras

U WPC teras se velmi často setkáte s pojmem „bezúdržbová terasa“. Toto označení pochopitelně není možné brát doslova, protože každou terasu, i terasu z wpc, musíte čistit od běžných nečistot. Sama se pochopitelně neočistí.
Co tím ale prodejci a výrobci míní je právě ona otázka ochrany venkovní terasy pomocí nátěrů. Zatímco dřevěné terasy je zpravidla nutno pravidelně každoročně natřít ochranným nátěrem, wpc terasy toto pro zachování životnosti a barevnosti nevyžadují. A právě tento fakt je myšlen pod označením „bezúdržbové“.
Snadnost údržby se však může u jednotlivých wpc teras mírně lišit. Na trhu jsou jak levnější prkna s povrchem, který vodu nasává, a mohou se na něm tvořit mapy a fleky. Kvalitnější wpc prkna mají povrch nesavý, velmi snadno omyvatelný, na kterém se fleky a mapy netvoří. U těchto prken se skutečné bezúdržbovosti ještě více přiblížíte.

4. Povrch wpc teras

WPC terasy mají na dotek hladký povrch vhodný i pro chůzi naboso. Jsou zpravidla jemně protiskluzově drážkovaná, což oceníte zejména při použití u bazénu. Z jemné drážky se i snadněji čistí nečistoty, než z hlubší drážky.
Navíc se wpc terasy montují pomocí tzv. skrytého uchycení, kdy se do boční drážky vkládají spojky-klipy, které se pak přišroubují k podkladnímu hranolu. Na povrchu prken tedy nevidíte žádné vruty, ani se vám nemůže kus povrchu wpc prkna odštěpit, jak se tomu někdy stává u dřevěných teras.

Nedostatky wpc teras

Pochopitelně i wpc terasy mají v porovnání s dřevěnými terasami mírné nedostatky. Na slunci se více rozehřívají než dřevo a na rozdíl od dřeva se natahují do délky, zatímco dřevo pracuje do šířky. Proto je u wpc teras nutné nechat větší odstup od stěny. WPC terasy také nesnesou trvalé ponoření do vody.

Vzhledově se dají na trhu sehnat wpc prkna různých designů. Některá jsou stejnoměrně zbarvená (tzv. jednobarevná wpc prkna), jiná se snaží napodobit vzhled dřeva, mají různé žíhání, plastickou kresbu let nebo jsou vícebarevná. I drážkování je různé. Design se stejně jako použitý materiál liší výrobce od výrobce.

Vzhledem k tomu, jak je v dnešní době náročné ušetřit pro sebe volný čas, není divu, že roste popularita wpc teras, které jsou pěkné na pohled, odolné a snadno se udržují.