Dřevěné terasy bez vrutů a hřebíků

Dřevěné terasy bez vrutů a hřebíků
Dřevěné fasády Techniclic z dlouhou životností a krásným hladkým povrchem

6. června 2015

Dřevěné terasy


Dřevěná terasa Softline


Krásný přírodní a hřejivý pocit, který dodává exteriéru dřevěná terasa, neumí docílit žádný jiný materiál. Dřevo je jedinečným, čistě přírodním materiálem, který na nás dýchá svou přirozeností a skvěle zapadá do prostředí zahrady.

Dřevo se hodí všude – na kryté, zastřešené i nekryté dřevěné terasy, jako dřevěná podlaha okolo bazénu, na balkony, zahradní chodníčky a pochopitelně i na dřevěné fasády.

Dřevěné terasy jsou v exteriéru vystaveny nepřátelským útokům, ať již povětrnostního rázu počasí (déšť, sníh, mráz, UV záření), tak atakům dřevokazného hmyzu, plísni a houbám. Proto jsou na exteriérové dřevěné podlahy kladeny mnohem větší nároky, než na dřevěné podlahy interiérové.
Dřevěné terasy (tzv. decking) jsou proto vyráběny z vybraných dřevin a až na výjimky se musejí pravidelně impregnovat ochrannými nátěry.
I z estetického hlediska je zpravidla ošetřování dřevěné terasy vítané. Působením vody, deště a slunečního záření ztrácí dřevo své přírodní barvivo a pokud nechceme terasu s šedou patinou, pravidelná údržba čističem či oživovačem odstínu a následné natření impregnačním nátěrem je každoroční nutností.
Pokud se však o dřevěnou terasu dobře staráme, odvděčí se nám léty věrné služby. Dřevěné terasy jsou velmi příjemné na dotek, dobře se opracovávají a dají se tvarovat do rozličných, i netradičních, tvarů.
Na rozdíl od dlažby se dřevěná terasa na slunci nerozpálí a pokud si zvolíte vhodný materiál, je povrch krásně hladký a můžete po něm chodit i bosí.

Nejodolnějšími jsou dřevěné terasy z exotického dřeva, které je přirozeně velmi odolné proti nepříznivým vlivům počasí. Pro svou tvrdost odolá tropické dřevo i dřevokaznému hmyzu a houbám. Životnost dřevěných teras z exotického dřeva je i proto mnohem delší (cca 30 - 50 let) než životnost dřevěných teras z měkčích evropských dřevin, jako je borovice či modřín (životnost cca 5 – 8 let).
Obliba dřevěných teras z exotických dřevin z tohoto důvodu velmi roste. V dlouhodobém horizontu se vyšší počáteční investice do dřevěné terasy bohatě vrátí.

Jako každý materiál, i dřevo má tedy své přednosti i nedostatky. Pokud si však přejete čistě přírodní materiál, příjemný na dotek a ladící s přírodou, dřevěná terasa je tou správnou volbou.