Dřevěné terasy bez vrutů a hřebíků

Dřevěné terasy bez vrutů a hřebíků
Dřevěné fasády Techniclic z dlouhou životností a krásným hladkým povrchem

13. června 2015

Dřevěné terasy z exotického dřeva

Dřevěná terasa Softline z exotického dřeva Padouk (Vetedy)


Dřevěné terasy z exotického dřeva se byly v posledních letech velkým hitem, a to i přes vyšší pořizovací cenu. Investoři si totiž uvědomovali delší životnost terasy a návratnost investice do kvalitnější a odolnější dřeviny.

Podstatou vysoké odolnosti dřevěných teras z exotického dřeva je fakt, že dřeviny rostly ve velmi náročných podmínkách vysoké vlhkosti a teploty, a proto má jejich dřevo zcela jinou strukturu, než dřevo našich evropských dřevin. Hustota tropických dřevin se často pohybuje i okolo 1000 kg/m3, tj. ty nejtvrdší jsou dokonce těžší než voda (na vodě neplavou). Proto si náš dřevokazný hmyz, plísně i hniloba na ně netroufne a doslova si na nich „vyláme zuby“.

Ale i mezi dřevěnými terasami z exotického dřeva jsou rozdíly, odvíjející se od materiálů – tedy dřevin – ze kterých jsou dřevěná terasová prkna zhotovená.
Zatímco počátkem tisíciletí byly hlavním hitem dřeviny Bangkirai a Massaranduba (pro svou vysokou tvrdost a cenovou dostupnost), nyní je již nabídka exotických dřevin mnohem širší.
Setkáte se s mnohými dřevinami stejně tvrdými a odolnými (Afrikulu/Mukulungu, Merbau, Ipe, Padouk, Badi, Cumaru aj.). Další skupinou dřevin jsou dřeviny o trochu měkčí, ale stále velmi odolné, např. velmi známý, oblíbený, ale bohužel drahý Teak, který je odolný zejména díky přírodním olejnatým silicím, které jeho dřevo obsahuje.
Každé dřevo, stejně jako naše evropská, má pochopitelně svá specifika. U některých se setkáváme s rizikem kroucení prken, některá mohou časem pouštět třísky.

Některé exotické dřeviny jsou natolik odolné, že se hodí i pro použití v místech, které jsou trvale ponořeny do vody, jako například lávky a můstky přes vodu, jezírka či jako dřevěné terasy okolo bazénu. V těchto případech se zejména osvědčily dřeviny Badi/Bilinga a již zmiňované Bangkirai.

V dnešní době lze zaznamenat mírné snížení poptávky po dřevěných terasách, které je způsobeno silným nárůstem obliby wpc teras. Dřevěné terasy si však i nadále ponechávají své velké přednosti – přírodní vzhled, příjemný pocit na dotek (wpc terasy se na slunci dokáží až nepříjemně nahřát), a v případě dřevěných teras z exotických dřevin i možnost použití v místech s trvalým vystavením vodě. Dřevěné terasy si i do budoucna jistě najdou své zastánce.